Communicatie
Vacature

Communicatieadviseur

Communicatie / Amsterdam / Noord-Holland / HBO

Voor een van onze opdrachtgevers zijn wij op zoek naar een interim Communicatieadviseur. De functie is voor 24 - 32 uur per week. Het gaat om een tijdelijke functie tot medio 2018, met optie tot verlenging.

De Vervoerregio zoekt per direct een interim Communicatieadviseur die zorgt voor de uitvoering en verdere uitwerking van het communicatieplan voor het programma Smart Mobility 2018-2022 van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

Wat wordt van Communicatie gevraagd?
Het communicatieplan en -strategie voor het MRA-programma Smart Mobility is inhoudelijk in concept klaar. Er moet nu een vertaalslag gemaakt worden naar de uitvoering. Het plan moet ook nog verder worden uitgewerkt.

Smart Mobility gaat over de toekomst van mobiliteit, vanuit het oogpunt van de reiziger. Het raakt alle mobiliteitsopgaven van de MRA en de Vervoerregio en is in feite de digitalisering van de mobiliteit. Binnen en buiten de MRA werken diverse partijen en partners al aan Smart Mobility. De meerwaarde van het MRA-programma zit vooral in het creëren van overzicht van alle onderzoeken, activiteiten en projecten die er plaats vinden op het gebied van Smart Mobility, het in samenwerkend verband brengen van partners, het signaleren van kansen, adviseren en initiëren.

De belangrijkste doelstelling van het MRA-programma is daarom aanjagen van de ontwikkeling en toepassing van Smart Mobility oplossingen. Dit doen we op de thema’s:
- Data
- Digitale en fysieke infrastructuur
- Mobility as a Service (MaaS)
- Voertuigtechnologie

De werkwijze is: leren door te doen en voorwaarden scheppen.
In de uitvoering werken we samen met kennisinstituten en bedrijven die in de MRA gevestigd zijn. Bij de toepassing van Smart Mobility oplossingen wordt de markt nadrukkelijk betrokken.

Communicatie is belangrijk om een blijvend netwerk te creëren van partijen in de MRA die bezig zijn met Smart Mobility en die bereid zijn tot samenwerking en allianties op de diverse thema’s. Daarbij gaat het om vragen als: waar moet je op letten, hoe haak je de gemeenten aan, doe je dat door met iedereen in gesprek te gaan of is dat te vroeg? Wanneer en hoe haak je de kennisinstituten, belangengroeperingen bedrijven uit de MRA en marktpartijen aan. Waar werken we naartoe, met welke strategie? Hoe bouwen we een community? Welke middelen zet je in, bijeenkomsten, verslagen in nieuwsbrieven, interactieve tools? Een bijzonder aandachtspunt is hoe je de reiziger kunt betrekken. Er is weinig tot geen zicht op het Smart Mobility gebruik door reizigers, maar de uitvoering moet wel vanuit het oogpunt van de reiziger plaats vinden.

Doelgroepen:
- MRA-partners: de gemeenten Aalsmeer, Almere, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Beverwijk, Blaricum, Bloemendaal, Diemen, Edam-Volendam, Gooise Meren, Haarlem, Haarlemmerliede-Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Hilversum, Huizen, Landsmeer, Laren, Lelystad, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad, Zandvoort. Provincies Noord-Holland, Flevoland en de Vervoerregio Amsterdam.
- Bedrijven in de MRA: o.a. Schiphol, Flora Holland, Amsterdam Arena, TATA steel, Rai etc.
- Kennisinstituten: o.a. AMS, Vu, UVA, HVA, Windesheim.
- Reizigers.

Als Communicatieadviseur ben je vooral verantwoordelijk voor het uitvoeren, uitwerken en doorontwikkelen van het communicatieplan en -strategie voor het programma Smart Mobility, samen met de partners binnen de MRA (betrokken bedrijven en kennisinstituten, gemeenten, provincies en de Vervoerregio). Het is daarvoor van belang dat je kennis hebt van de wereld van verkeer & vervoer en mobiliteit en bij voorkeur ook bekend met ontwikkelingen op het gebied van smart mobility. Daarnaast is het een pré als je ervaring hebt binnen complexe publiek private samenwerkingen, weet te werken aan draagvlak bij verschillende doelgroepen met een dienstverlenende instelling.

Als Communicatieadviseur kom je te werken in het programmateam Smart Mobility dat gecoördineerd wordt vanuit de Vervoerregio Amsterdam en ben je ook onderdeel van het communicatieteam van de Vervoerregio.

Wat ga je doen?
- Uitvoeren van de activiteiten uit het communicatieplan voor het MRA-programma Smart Mobility 2018-2022 met de bijbehorende communicatiemiddelen, in samenspraak met de werkgroep en de communicatieadviseurs van de deelnemende organisaties.
- Zorgen voor een duidelijke communicatie-inzet voor de verschillende doelgroepen (samenwerking tussen overheden, bedrijven uit de MRA, marktpartijen die bezig zijn met het ontwikkelen van slimme mobiliteitsoplossingen en de reiziger).
- Uitwerken en doorontwikkelen van het communicatieplan en de communicatiestrategie.
- Opstellen van gezamenlijke kernboodschappen.
- Draagvlak creëren voor het programma Smart Mobility bij de partners binnen de MRA.
- Zorgen voor een marketingplan, waarin we naar buiten laten zien wat we aan het doen zijn, zodat we een aantrekkelijk testgebied worden voor kennisinstituten en bedrijfsleven, het makkelijker wordt om mogelijke subsidies en geldstromen voor de uitvoering te krijgen (zowel vanuit overheden, als vanuit het bedrijfsleven) en het creëren van Smart Mobility netwerken.

De Vervoerregio Amsterdam biedt een uitdagende opdracht in groeiende, dynamische organisatie. De organisatie kent een informele werksfeer en bestaat veelal uit hoogopgeleide collega’s. In de functie van Communicatieadviseur Smart Mobility is ruimte voor eigen inbreng en eigen verantwoordelijkheid. De opdracht is in 1e instantie tot medio 2018. Verlenging is mogelijk, afhankelijk van de inzet die volgt uit het communicatieplan.

Functie- en opleidingseisen
- Je bent in het bezit van een afgeronde HBO/WO-opleiding Communicatie, of hebt aantoonbare werkervaring op hetzelfde terrein en niveau.
- Naast ervaring met (project- en corporate) communicatie heb je ook ervaring met marketingcommunicatie.
- Je hebt minimaal 7 jaar aantoonbaar passende praktijkervaring als communicatieadviseur.
- Je bent een doortastende, enthousiaste persoonlijkheid die in staat is om verbindingen te leggen en een teamspeler die ook zelfstandig kan functioneren in een dynamische werkomgeving.
- Je kunt snel en planmatig werken en hebt geen moeite met deadlines.
- Je beschikt over analytisch vermogen en goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden.
- Je kunt je gemakkelijk bewegen in een politiek/bestuurlijke omgeving.

Reageren kan t/m 15-2.

Als je voldoet aan dit profiel kun je je CV en motivatie toesturen via de knop "Solliciteer direct". Of neem telefonisch contact op met Esther Busch op telefoonnummer 06 577 29 553.

Solliciteer direct
Contact

Stel gerust een vraag  aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Stadhouderslaan 7
2517 HV Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Spoorlaan 382
5038 CD Tilburg
013-5187310