Human Resource

5 tips voor een vlekkeloos video-interview

Door het coronavirus worden we gedwongen om de fysieke sollicitatiegesprekken anders in te richten. Gelukkig is een video-interview een goed en toegankelijk alternatief. Op deze manier kan de werving gewoon doorgaan. Om een video-sollicitatiegesprek zo soepel mogelijk te laten verlopen, hebben wij 5 tips op een rij gezet.

1. Kies een goede tool

Een goede tool is het halve werk. Er zijn diverse tools om mee te videobellen. Bij Doxa maken wij gebruik van Skype voor de digitale sollicitatiegesprekken met onze kandidaten. Maar er zijn ook andere tools beschikbaar. Kies een tool die past bij jouw doelgroep en die voor iedereen toegankelijk is. Facetime is bijvoorbeeld alleen voor iPhone-gebruikers toegankelijk.

3 tools voor een video-interview

  • Skype
    Beschikbaar op desktop en mobiel
  • Google Hangouts
    Beschikbaar op desktop en mobiel
  • WhatsApp
    Alleen beschikbaar op mobiel

2. Kijk recht in de camera

In een fysiek gesprek maak je oogcontact met de sollicitant, dus doe dat ook tijdens een videogesprek. Kijk recht in de camera wanneer je praat. Zo lijkt het alsof je iemand aankijkt. Probeer niet te veel naar je eigen video te kijken. Zorg daarbij dat de camera op ooghoogte staat, zodat je niet op- of neer kijkt naar de kandidaat.

3. Zorg voor een rustige setting

Voer het video-interview in een rustige omgeving met zo min mogelijk achtergrondgeluid. Houd daarbij ook rekening met wat er op de achtergrond te zien is en of dit niet te veel afleidt.

Zorg ook dat er voldoende licht is in de omgeving waar je zit. Het is prettig als degene aan de andere kant jou ook goed kan zien.

Plaats je laptop of telefoon op een stabiele ondergrond, zodat ook het beeld tijdens het gehele gesprek rustig blijft.

4. Test de audio

“Kun je mij horen?”, “Ik zie jou wel, maar ik hoor je niet” en “Ik kan je heel slecht verstaan” zijn 3 uitspraken die op elke videobelbingo terugkomen. Test je geluid voordat je een gesprek in gaat. Een (onopvallende) headset met microfoon kan hierbij helpen. Als je niet aan het woord bent, zet je microfoon dan op dempen. Dit voorkomt dat mensen last hebben van achtergrondgeluiden.

5. Structureer het gesprek

Maak afspraken voordat je het sollicitatiegesprek start. Vooral als je een gesprek voert met meerdere mensen tegelijk. Het is vervelend als je door elkaar heen praat. Je lichaamstaal is minder goed zichtbaar. Elkaar aankijken of een handgebaar maken om iemand het woord te geven, komt slecht over.

Als initiatiefnemer van het gesprek geef je aan hoe je het gesprek wilt structureren. Bepaal de opbouw van het gesprek, vertel wat je wil bespreken en in welke volgorde. Als je klaar bent met praten, geef dan concreet het woord aan iemand anders.

Heb je een gesprekspartner waarmee je de sollicitatie samen doet, noem dat concreet haar of zijn naam wanneer je wilt dat zij of hij een vraag stelt.

Klaar voor je eerste video-interview?

Deze tips zijn niet alleen handig voor jou als HR-manager of recruiter, maar ook voor jouw gesprekspartner. Stuur ze daarom door naar degene waarmee jij samen het video-interview doet.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310