Human Resource

In de wereld van recruitment is LinkedIn een gemeengoed geworden. Een professional gesproken, hetzij telefonisch of face-to-face, is meteen toevoegen aan het netwerk 'connecten'.

LinkedIn: connecten of volgen?

In de wereld van recruitment is LinkedIn een gemeengoed geworden. Een professional gesproken, hetzij telefonisch of face-to-face, is meteen toevoegen aan het netwerk 'connecten'.

Gaat de LinkedIn-gebruiker hierin wellicht voorbij aan de discretie van de professional richting zijn/haar werkgever? Dient uw netwerk te weten dat u gesproken hebt met een headhunter en/of recruiter? Of is het verbinden van elkaars netwerk, zonder elkaar (goed) te kennen ook een gemeengoed geworden?

Laten we even teruggaan naar LinkedIn. Het platform is in 2003 gelanceerd. In 2008 volgt de mobiele versie. In 2011 zijn er meer dan 100.000.000 leden verspreid over 200 landen, zo ook in Nederland.

Met als doel: professionals onderdeel laten worden en zijn van elkaars netwerk, zodoende groeien door het gebruik van de verschillende 'strings'.

Door het connecten van professionals en hierdoor onderdeel te laten worden van uw netwerk, groeit het aantal connecties. Echter wat zijn uw criteria voor het connecten van professionals? Als u iedereen toevoegt, wat is dan de kwaliteit van uw netwerk? Kent u iedereen in uw netwerk? Of is het toch wellicht refererend naar de eerste alinea: 'Een professional gesproken is meteen toevoegen aan het netwerk'.

Stel u wordt op een event door iemand aangesproken, maar u herkent hem niet en u voelt zich compleet opgelaten. Tijdens het gesprek blijkt dat u hem ooit heeft toegevoegd op LinkedIn of ooit een keer mail van hem heeft ontvangen, maar u bent nooit het gesprek mee hem aangegaan.

Maak een onderscheid tussen hetgeen wat ook kan op LinkedIn, namelijk connecten of volgen. Bij het volgen van een professional, blijft u op de hoogte van alles wat hij/zij online zet. Echter bent u geen onderdeel van het netwerk. Uw werkgever ziet uw mogelijke interesse in een andere functie c.q. werkgever niet. Uw netwerk is en blijft alleen een poule van professionals die u ook echt kent en uw tijdlijn blijft gevuld met inhoud van professionals die u interesseren.

Vanuit ons vakgebied als bemiddelaars binnen HR, spreken wij natuurlijk ontzettend veel professionals en ontvangen wij eenzelfde hoeveelheid uitnodigingen. Veel uitnodigingen zijn van professionals die wij één keer telefonisch spreken. De uitnodiging is vaak zonder tekst en uitleg. Mijn vraag is dan ook vaak 'wat ik mag betekenen?' of ik laat de uitnodiging aan mij voorbij gaan.

Ons voorstel: verstuur een connectieverzoek met een begeleidend schrijven, dus een echte uitnodiging. What’s in it for them? Als Doxa HR adviseren wij dan ook om eerst te volgen. Zo blijft u op de hoogte, echter weet de omgeving niet meteen over uw vermeende interesse.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310