De coronacrisis zorgt voor iedereen voor tegenslagen. Maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan! Wat zijn maatregelen die Doxa HR nu inzet, om zo snel mogelijk terug te komen van de tegenslagen die de coronacrisis met zich mee heeft gebracht? Hoe past de flexibele schil hierin? En hoe nemen wij hierin de grote groep van 45- tot 75-jarige werkenden mee? We vertellen je het in dit blog.
Gezien de huidige ontwikkelingen en trends is het belangrijk dat bemiddelaars zich richten op bepaalde doelgroepen. De focus vanuit Doxa HR ligt in deze periode voornamelijk op flexkrachten en thuiswerkers. Hierin maken wij bij het werven en selecteren van flexkrachten geen onderscheid in leeftijd, maar betrekken wij iedereen, waaronder ook flexwerkers uit een hogere leeftijdscategorie.
Er zitten meerdere voordelen aan het inhuren van flexkrachten. Het inzetten van passende resources tijdens ziekte of een recessie biedt voor veel bedrijven een goede uitkomst tijdens de huidige coronacrisis. Resources kunnen voor minder uur ingezet worden, wanneer de omvang van de werkzaamheden afneemt wegens de landelijke maatregelen tegen het coronavirus. Ook zijn bedrijven met een flexibele schil beter ingesteld op het opvangen van de klap van de voorspelde recessie. Het voordeel van het gebruik van een detacheringsbureau zoals Doxa, is dat het wervings- en selectieproces aan ons uit te besteden is.
Het vooruitzicht is dat de grootte van de flexibele schil in Nederland niet meer teruggedraaid zal worden. Flexwerken is een groot onderdeel van de Nederlandse arbeidsmarkt geworden en werkgeluk en een gevoel van voldoening bij projecten staan bij de nieuwe generatie werkenden en de huidige groep zzp’ers, momenteel hoger op het lijstje dan vastigheid. Het is dan ook goed om hierop in te spelen.
Doxa HR bemiddelt en plaatst flexkrachten, zoals zzp’ers, bij diverse opdrachtgevers voor de flexibele schil. Op deze manier kunnen wij de match maken tussen gespecialiseerd personeel en de (tijdelijke) opdrachten van onze opdrachtgevers.
Gezien de sterke groei van werkenden in de leeftijd van 45 tot 75 jaar, is het voor bedrijven van belang om in te spelen op deze groep. Dit kunnen bedrijven doen door vanuit recruitment te kijken naar de inhuur van medewerkers in een hogere leeftijdscategorie, die veel gespecialiseerde kennis te bieden hebben.
Voornamelijk het inzetten van oudere werknemers in een flexibele schil, zou in het voordeel van werkgevers kunnen zijn. Uit onderzoek van het CBS is namelijk gebleken dat er zo’n 25.000 oudere zzp’ers zijn. Hier zijn verschillende aanwijsbare redenen voor. Mensen die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken willen graag blijven werken, maar verlangen ook naar wat meer vrijheid. Daarnaast zijn de risico’s van een onderneming vaak lager wanneer men wat ouder is, omdat er geen thuiswonende kinderen meer zijn en er een basisinkomen vanuit de AOW en het pensioen is. Dit geeft oudere werkenden de kans om als zelfstandige flexkracht aan de slag te gaan.
“Per 1 januari 2018 ben ik met pensioen gegaan, ik was toen net 2 dagen 67 jaar oud. Begin 2019 ben ik weer gaan werken als zzp’er, omdat op 11 juli 2018 mijn echtgenote is overleden. Alleen zijn, zonder mensen om mij heen, was geen optie voor mij: ik wilde mijn opgebouwde ervaringen en expertise delen. Ik was en ben nog steeds sterk van lichaam en geest en besloot toen om mijn professie weer op te pakken, namelijk als HR-professional aan de slag te gaan. Eerst bij enkele MKB-bedrijven in en rond mijn woonplaats en vanaf augustus 2019 via Doxa bij het Ministerie van Justitie.” - Zzp’er via Doxa: Branko, 68 jaar
Door oudere flexkrachten in te huren, kunnen bedrijven de gespecialiseerde kennis en de ruime ervaring van deze werknemers, gericht en passend inzetten op de aanwezige werkzaamheden. Gezien veel mensen door de coronacrisis ziek thuis zitten, zijn flexkrachten ook een goede oplossing om de werkzaamheden van zieke, vaste medewerkers, tijdelijk op te pakken.
Voor het inzetten van oudere werkenden, dienen veel bedrijven wel eerst te kijken naar het inhuurproces voor nieuwe medewerkers. Leeftijdsdiscriminatie is namelijk nog altijd een groot probleem voor veel sollicitanten in de oudere leeftijdscategorie.
Vanuit het kabinet wordt er van werkgevers verwacht dat zij een formeel en schriftelijk anti-discriminatie beleid hebben (Wet toezicht discriminatievrije werving en selectie). Wanneer bedrijven zich niet houden aan dit beleid, geven de Arbowet en de wet Waadi de mogelijkheid aan de inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken om boetes op te leggen. Deze kunnen oplopen tot €4500,- en daarnaast ook openbaar worden gemaakt.
"De laatste jaren zie ik de trend dat vaker een beroep wordt gedaan op personeel die pakweg 15 jaar geleden niet werden geselecteerd als zij boven de 60 – 65 jaar oud waren. Dat is in mijn ogen substantieel veranderd, mede omdat de politiek leeftijdsdiscriminatie in de ban heeft gedaan en ook de overheidsorganisaties en het bedrijfsleven vaker gebruik maken van senioren met een jong hart, die graag hun talenten willen delen met die organisaties. Bedrijven zoals Doxa zijn nodig en zeer gewenst om deze boodschap te blijven uitdragen!
Het sollicitatieproces bij Doxa HR verliep snel. Eind juni 2019 had ik voor het eerst contact met Doxa. Het intakegesprek verliep vlot en in een zakelijke, doch gemoedelijke sfeer. Binnen een week had ik een sollicitatiegesprek en een dag na het sollicitatiegesprek kreeg ik het bericht dat ik kon beginnen in augustus 2019! Heel positief hoe ik werd benaderd. De focus lag niet op mijn leeftijd, maar op mijn ervaring, kennis en kunde, mijn drive om toegevoegde waarde te brengen binnen een organisatie en hoe ik zou acteren in mijn rol als P&O Adviseur ten opzichte van de nieuwe collega’s en leidinggevenden." - Zzp’er via Doxa: Branko, 68 jaar
Helaas zien we nog steeds discriminatie op de arbeidsmarkt, ondanks de opgestelde wettelijke kaders en de grote groep welwillende oudere (flex)krachten. Het is voor bedrijven een kans om recruitment meer te richten op de jarenlange ervaring en het specialisme die een oudere kandidaat met zich mee kan brengen, dan deze kandidaten af te wijzen op basis van hun leeftijd.
Bij Doxa HR kijken wij naar de kennis van het vakgebied, de ervaring in meerdere functies en bij meerdere soorten organisaties en de specialisatie die een kandidaat met zich mee kan brengen. Kennis en ervaring komen met de jaren, dus oudere kandidaten zijn bij Doxa meer dan welkom!
Leeftijdsdiscriminatie is van alle tijden; dat heb ik vele malen waargenomen bij (onderdelen van) bedrijven waar ik werkzaam ben geweest. Mijn credo of adagium is echter: “Het gaat niet om jong of oud: het gaat om ervaring, expertise, talent en aanpassingsvermogen”. - Zzp’er via Doxa: Branko, 68 jaar
Meer informatie?
Doxa blijft op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van HR. We spelen hier bij de bemiddeling en plaatsing van onze kandidaten zo goed mogelijk op in. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in HR of corporate recruitment? Check dan onze vacaturepagina en volg onze LinkedIn-pagina. Ben je geïnteresseerd in een kennismakingsgesprek waarin wij je meer kunnen vertellen over de werkwijze van Doxa HR en kunnen bespreken wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via info@doxa.nl of bel naar het algemene nummer 070 - 219 56 80.
DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)
DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310