Communicatie

De mensen van Doxa: Felix Tjebbes

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun achtergrond en hun opdracht. Vandaag een interview met Felix Tjebbes. Via Doxa werkt Felix als communicatieadviseur duurzaamheid bij de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Ooit afgestudeerd als bibliothecaris eind jaren ’70 in de vorige eeuw, heb ik de overgang van geschreven informatie naar digitale informatie bewust mogen meemaken. En ook bij vele werkgevers heb ik veel kennis opgedaan en gewerkt aan mooie projecten, zoals de realisatie van de eerste digitale knipselkrant bij het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (later opgegaan in het UWV).

De opkomst van het internet en de inzet van computers bij het ontsluiten van informatie zijn toch revolutionaire ontwikkelingen geweest. Bij de Unie van Waterschappen ben ik betrokken geweest bij de uitrol van het elektronisch dienstenloket richting de waterschappen. Allerlei zaken tegenwoordig niet meer zijn weg te denken bij de digitale dienstverlening richting de burgers. En ja, hoe kwam ik in het communicatievak terecht!

In 2007 ben ik begonnen bij Het Waterschapshuis in Amersfoort, als kwartiermaker digitale dienstverlening en documentaire informatievoorziening. Daar kreeg ik de kans om in het communicatievak te gaan werken. Eerst als beheerder van de website, redacteur van diverse nieuwsbrieven en vervolgens als communicatieadviseur/woordvoerder. En vandaar uit ben ik in 2016 gedetacheerd geraakt als communicatieadviseur bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), een samenwerking van de waterschappen en Rijkswaterstaat. Daar heb ik mogen meewerken aan vele mooie evenementen als de Dijkwerkersdag, de Infratechbeurs en het Deltacongres. In 2020, aan de vooravond van Corona, kreeg ik de mogelijkheid om met vervroegd pensioen te gaan. Maar stilzitten is niet mijn ding. Ik heb mijn LinkedIn-profiel aangepast dat ik beschikbaar ben voor max. 24 uur per week (want anders gaat het weer op echt werken lijken).

Het voordeel is dat ik nu kan kiezen uit klussen die mij leuk lijken. Zo ben via Yacht als communicatieadviseur in gemeenteland terechtgekomen. Achtereenvolgens bij de gemeenten Hardinxveld-Giesendam, Alblasserdam en Den-Haag. En nu werk ik via Doxa als communicatieadviseur bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Ik moet zeggen: werken voor een gemeente vind ik echt leuk. Zo’n directe betrokkenheid richting de samenleving bevalt mij prima. En wat het in mijn huidige functie erg leuk maakt, is dat ik in mijn eigen woonplaats energiecoach ben als vrijwilliger. Zo komt één en ander mooi bij elkaar.

Foto: Felix Tjebbes

Wat houdt je opdracht bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug precies in?

Bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug ben ik communicatieadviseur duurzaamheid. Dat betekent dat ik deel uitmaak van het team duurzaamheid. Met de routekaart “Samen Duurzaam doen’, wil de gemeente haar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid realiseren. Momenteel ben ik bezig met het opstellen van een contentkalender en ondersteun ik de overige collega’s van team duurzaamheid bij allerlei klussen, variërend van het meelezen van persberichten tot het inzetten van de social mediakanalen.

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

Werken via Doxa bevalt mij prima. De zaken zijn goed gereld, maar dat geldt ook voor Yacht waar ik eerder voor heb gewerkt.

Wat vind je lastig in je opdracht, waar loop je tegenaan?

Lastig is een groot woord, maar als je tijdelijk wordt ingezet op een klus bij een nieuwe opdrachtgever is de overdracht heel belangrijk. Liefst een “warme” overdracht. Want vaak word je toch het diepe ingegooid. Nu ben ik door mijn jarenlange ervaring gepokt en gemazeld en laat ik mij niet zo snel meer gek maken. Maar het duurt wel altijd langer voordat je je weg in de organisatie hebt gevonden. Maar dan zit je vaak tegen het einde van de detachering. En wat heel belangrijk in mijn huidige functie is dat ik als communicatieadviseur niet alleen deel uitmaak van team duurzaamheid, maar ook van team communicatie. Om het contact met de overige communicatiecollega’s te houden, ben ik dus 1 dag fysiek aanwezig bij deze club.

Heb je nog tips voor anderen die op dit moment in een vergelijkbare situatie zitten?

Volg je hart en stel vooral veel vragen. Voer in het begin ook veel kennismakingsgesprekken met relevante collega’s. En neem voldoende humor en relativeringsvermogen mee, dan gaat het vast lukken!

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310