Communicatie

De Mensen van Doxa: Lianne Kraak

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun achtergrond en hun opdracht. Vandaag een interview met Lianne Kraak. Via Doxa werkt Lianne als communicatieadviseur gebiedsprocessen bij de Provincie Noord-Holland.

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Via een omweg ben ik in het communicatievak terecht gekomen, alhoewel…ik heb journalistiek gestudeerd, dat is natuurlijk ook een vorm van communicatie. Na mijn studie in Zwolle heb ik 13 jaar als redacteur gewerkt bij diverse radio- en televisieprogramma’s, vooral in Hilversum. Met nadruk op divers, want de contracten waren kort en de werkdruk hoog. Maar in die jaren genoot ik er volop van! Tussen de korte contracten door maakten mijn vriend en ik veel mooie reizen. We hebben reisverhalen geschreven voor onder meer AD en Spits. Na de geboorte van onze zoon werd ons leven wat meer gestructureerd en daar paste ook een andere baan bij. Ik werd persvoorlichter bij het Reumafonds in Amsterdam en ontdekte zo het boeiende vak van communicatieadviseur. Na het Reumafonds volgde de bibliotheekwereld: de OBA in Amsterdam en de KB in Den Haag. Interne communicatie, corporate communicatie, woordvoering…heel leerzaam om zoveel aspecten van het vak te verkennen. Werken voor een detacheringsbureau had ik niet eerder gedaan, maar Doxa kwam op mijn pad toen ik een vacature bij de GGD Amsterdam Amstelland zag staan. Daar mocht ik een intern evenement organiseren voor alle medewerkers van de GGD. Na ruim 5 maanden werk en een succesvolle GGDag, kwam er via Doxa een andere opdracht, bij de Provincie Noord-Holland.

foto: Lianne Kraak

Wat houdt je opdracht bij PNH precies in?

Bij de provincie werk ik in het team Woordvoering en Communicatieadvies, een onderdeel van de afdeling communicatie. De adviseurs in mijn team zijn onder meer woordvoerders van de Gedeputeerden en adviseurs op verschillende dossiers, denk aan water, energietransitie, cultuur of natuur. Ik ‘zit op natuur' en ben betrokken bij de gebiedsprocessen in de regio Zuid-Kennemerland/ Amstelland-Meerlanden. Het is superactueel, midden in het nieuws. Dagelijks hoor je over de stikstofproblematiek, klimaat, boerenprotesten. De druk op het landelijk gebied is groot. Je leest er alles over in het PPLG (Provinciaal Programma Landelijk Gebied), dat elke provincie heeft gemaakt.

In het landelijk gebied komt veel samen: wonen, werken en recreëren - en soms botsen die belangen. In een gebiedsproces onderzoeken alle partijen samen hoe een bepaald gebied zo ingericht kan worden dat onder meer de biodiversiteit behouden blijft (liefst: verbetert) en dat agrarisch ondernemers een toekomstperspectief hebben. Als communicatieadviseur werk je mee aan de communicatie en participatie in het gebied. Een extraatje voor mij is dat ik als voice over ook video’s van PNH-collega’s mag inspreken.

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

Het werken via Doxa bevalt me goed. Alle praktische zaken (declaraties, verlof etc) zijn heel goed geregeld, dat loopt allemaal via een handige app op m’n telefoon. Het contact met mijn consultant is heel prettig, hij is erg betrokken. In het begin moest ik even schakelen omdat de verhoudingen anders liggen: het detacheringsbureau is feitelijk je werkgever, maar is niet degene die jou dagelijks meemaakt als collega. Dat is de opdrachtgever. Dat zou je als afstandelijk kunnen ervaren, maar voor mij werkt dat heel prettig.

Wat vind je lastig in je opdracht, waar loop je tegenaan?

In het begin bij PNH was het even zoeken naar mijn rol als communicatieadviseur in de gebiedsprocessen. Veel inlezen over de gebieden, Natura2000, Natuurnetwerk Nederland, stikstofdepositie en ga zo maar door. Ik doe nog steeds nieuwe kennis op. Gebiedsprocessen kunnen door de buitenwereld als traag worden ervaren. Er wordt veel besproken in kernteams, stuurgroepen, klankbordgroepen…je kan een bingokaart vullen met procestaal... Daarin moet je je weg vinden en juist zoeken naar persoonlijke verhalen, mijlpalen en communicatieve momenten. Waarom moeten we de duinen beschermen, hoe combineert deze boer zijn veeteeltbedrijf met de zorg voor weidevogels, wat hebben partijen precies afgesproken in deze startnotitie? In je middelenmix kan je daarmee uitpakken. Bij PNH krijg je die ruimte ook, bijvoorbeeld in het maken van video’s.

Heb je nog tips voor andere professionals die hier tegenaan lopen?

Gun jezelf de tijd om erin te komen! Bij de provincie heb ik alleen maar vriendelijke collega’s ontmoet die gelukkig niet verwachtten dat ik binnen een maand gebiedsexpert zou zijn. Na bijna een jaar bij PNH zou ik me nu geen gebiedsexpert willen noemen, maar ik heb al wel ontzettend veel geleerd over het werk van de provincie!

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310