Communicatie

De mensen van Doxa: Susan van de Wijngaard

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun achtergrond en hun opdracht. Vandaag een interview met Susan van de Wijngaard. Via Doxa werkt Susan Senior Communicatieadviseur bij de Gemeente Zwolle.

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Ik ben alweer heel wat jaren aan het werk in het vak (marketing)communicatie en ik heb bij verschillende werkgevers gewerkt in diverse branches, toen nog in loondienst. Nu ben ik ruim een jaar aan de slag als ZZP senior communicatieadviseur en heb ik al een aantal leuke opdrachten gedaan bij verschillende opdrachtgevers.

Foto: Susan van de Wijngaard

Wat houdt je opdracht bij de gemeente Zwolle precies in?

In eerste instantie was mijn opdracht bij gemeente Zwolle voor 6 maanden en 32 uur. Rond de zomer kwamen 2 adviseurs in dienst bij de gemeente en heb ik de meeste werkzaamheden afgebouwd en aan hen overgedragen. Op verzoek van één van mijn interne opdrachtgevers ben ik nog een aantal uren voor een specifiek project gebleven.

De eerste maanden hebben we samen met het bestaande communicatieteam sociaal domein de communicatiewerkzaamheden in kaart gebracht, focus aangebracht en een logische verdeling van taken en werkzaamheden gemaakt. Ik heb mij met verschillende vraagstukken beziggehouden: de brede contentstrategie voor sociaal domein en specifieke programma’s als Basisvaardigheden, Wonen & zorg en de hervormingsagenda jeugd.

Voor Wonen en zorg was ik betrokken bij een community festival dat begin oktober plaatsvond. Een festival om professionals die werken op het gebied van wonen, zorg en welzijn te inspireren op het gebied van nieuwe en andere woonvormen voor mensen met en zonder hulpvraag. In de voorbereiding op het festival vond ik het vooral belangrijk dat we (samen met de beleidsadviseurs) het doel scherp kregen en hielden en een goed inhoudelijk programma konden neerzetten voor een toch wel diverse doelgroep. Eindresultaat? Een goed bezochte bijeenkomst en veel positieve reacties. We hebben de aanwezigen kunnen inspireren en geholpen bij het leggen van verbindingen tussen professionals onderling. Een kers op de taart wat deze opdracht betreft.

Bij de hervormingsagenda Jeugd ben sinds april betrokken bij de veranderbeweging Proeftuin Jeugd, Samenspel in de wijk. De sociale wijkteams van 2 Zwolse stadsdelen kijken op een andere manier, samen met partners in de wijk naar jeugdhulpvragen. Door anders (contextgericht) te kijken en werken worden andere oplossingen binnen het gewone, dagelijkse leven gevonden voor het gezin. Ik ben onderdeel van het projectteam en ik adviseer over de communicatiestrategie. Ook verzorg ik voor een deel de uitvoering van een aantal communicatieactiviteiten. De communicatie richt zich met name op de interne organisatie en op partners in de wijk (bijv. scholen, huisartsen, jeugdhulpaanbieders) en gaat over een andere werkwijze.

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

In het voorjaar zag ik via Doxa de opdracht bij gemeente Zwolle voorbijkomen: senior communicatieadviseur voor het sociaal domein. Het was voor mij de eerste keer dat ik een opdracht via een bemiddelingsbureau kreeg. De werkwijze is dan natuurlijk aftasten, maar dat was al snel helder en de communicatie verliep en verloopt goed.

Wat vind je lastig in je opdracht, waar loop je tegenaan?

Het werken voor een gemeente was nieuw voor mij en bij de Proeftuin (al gestart voor mijn komst) moest ik snel op vlieghoogte komen. De inhoud was nieuwe materie en ook de organisatie kende ik nog niet. Dat betekende snel schakelen, veel vragen en voldoende informatie ophalen om goed te kunnen adviseren en de juiste dingen te kunnen doen vanuit mijn rol. Soms lastig, maar zeker ook leuk. Ik word juist blij van veel nieuwe kennis opdoen en ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Zo leer ik nog elke dag.

Heb je nog tips voor andere professionals die hier tegenaan lopen?

Tegen andere professionals die ook in een voor hen nieuwe branche aan de slag gaan, zou ik willen zeggen: schroom niet om veel vragen te stellen totdat de inhoud en werkwijze echt helder voor je is. Je wilt immers je werk goed kunnen uitvoeren en kunt niet alles in je eentje bedenken. Je hebt zeker de hulp en informatie van de interne organisatie nodig.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310