Communicatie

De mensen van Doxa: Jacintha van der Plas

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun drijfveren, hun achtergrond en hun opdracht. In deze aflevering spreken we met Jacintha van der Plas. Via Doxa werkt zij als Communicatieadviseur voor de Gemeente Den Haag.

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Verhalen schrijven, vertellen, presenteren en teksten checken op fouten, dat zat er al vroeg in bij mij. Toch wilde ik hier als puber geen studie in doen. Ik wilde ontwikkelingshulp bieden in arme landen, humanitair oorlogsrecht doceren, mij inzetten voor het maatschappelijk belang (á la plastic soup) en nog zo veel meer. Daarom koos ik voor de brede studie bestuurskunde, zodat ik van alle vakgebieden kennis opdeed. Na mijn studie wilde ik proeven van verschillende opdrachten en bij meerdere werkgevers over de vloer komen. Ik verhuisde eerst een paar maanden naar Maleisië om ontwikkelingshulp te doen en koos bij terugkomst voor detachering, specifiek in de publieke sector. Na 5 jaar verschillende opdrachten bij wisselende werkgevers wist ik het: communicatie, dát is wat ik wil doen. Ik ben er als het ware ingerold door de jaren heen. En nu komen twee van mijn passies samen: communiceren over duurzaamheid en de energietransitie.

"Den Haag is een grote stad waarin elke wijk een ander profiel heeft. Dit maakt het werk erg afwisselend en leuk."

Wat houdt je opdracht bij de gemeente Den Haag precies in?

Bij de gemeente Den Haag ben ik aan de slag als communicatieadviseur voor de energietransitie. De energietransitie is de overstap van fossiele energie naar hernieuwbare energie. Nederland wil van het aardgas af en stapt over op bijvoorbeeld energie uit zonnepanelen of windmolens. Ook wordt energie omgezet in warmte bijvoorbeeld bij gebruik van een warmtenet. Om uit te leggen wat de energietransitie is, wat de doelstellingen van Den Haag zijn en hoe deze behaald worden is veel communicatie nodig. Ik houd mij bezig met communicatie op wijkniveau. Dit betekent dat ik projectleiders help om in een aantal wijken de boodschap van de energietransitie te verspreiden. Den Haag is een grote stad waarin elke wijk een ander profiel heeft. Dit maakt het werk erg afwisselend en leuk. Naast advies en uitvoering houd ik mij ook bezig met interviews, het schrijven en redigeren van artikelen en webredactie.

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

Werken via Doxa bevalt mij heel goed. De lijntjes zijn kort, het contact laagdrempelig en alle collega's die ik hebt ontmoet zijn erg sociaal. Al eerder heb ik via een detacheringsbureau gewerkt, de afgelopen 5 jaar. De overstap naar Doxa was voor mij snel gemaakt, omdat ik mij echt alleen nog maar met communicatieopdrachten bezig wil houden. Ik kijk uit naar een lange samenwerking!

Welke impact heeft Corona op je opdracht? Hoe ervaar jij het contact met collega’s?

Corona heeft een enorme impact op mijn opdracht. Waar er normaal stadsdeelkantoren open zijn om inwoners te woord te staan die vragen hebben over de energietransitie, gebeurt dit nu allemaal online of telefonisch. Ook de kantoren waar een complete huiskamer is ingericht met isolerende maatregelen zijn nu gesloten. Dit maakt het extra lastig om inwoners om op een laagdrempelige en praktische manier meer te weten te laten komen over eenvoudige oplossingen om bijvoorbeeld je huis te isoleren (als voorbereiding op de energietransitie). Ook het contact met collega's is voor mij héél anders dan 'normaal'. In september 2020 ben ik bij Doxa gekomen, de lockdown was toen iets soepeler en ik mocht 2 keer naar kantoor voordat alles weer dichtgegooid werd. Veel collega's ken ik alleen via een scherm. Al zoeken we elkaar zo vaak online op dat het soms lijkt alsof ik ze al heel vaak in het echt heb gezien!

Heb je nog tips voor anderen die op dit moment in een vergelijkbare situatie zitten?

Zoek je collega's veel online op en heb het niet alleen maar over werk. Doe bijvoorbeeld eens een Kahoot quiz tussendoor of plan koffiemomentjes in met meerdere collega's om het over privé dingen te hebben. Waar je normaal praatjes in de wandelgangen hebt, omdat je collega's tegenkomt, moet je het nu vooral zelf opzoeken. Houd het leuk, wees aardig voor jezelf en zoek ook vooral het contact op door in persoon af te spreken en bijvoorbeeld met een collega door het park te wandelen.

Ben jij ook een communicatieprofessional en op zoek naar een communicatie vacature? Reageer dan snel op een van onze vacatures, en wie weet sta jij dan binnenkort ook in de rubriek ‘De mensen van Doxa’.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310