Communicatie

De mensen van Doxa: Martine van Voornveld

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun achtergrond, hun opdracht en hoe de coronacrisis hier impact op heeft. Vandaag een interview met Martine van Voornveld. Via Doxa werkt Martine als communicatieadviseur bij de gemeente Den Haag.

"Mensen raken en helpen met de juiste informatie, dat geeft mij voldoening in mijn werk."

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Na mijn vwo wist ik totaal niet wat ik wilde studeren, het ging alle kanten op. Ik koos uiteindelijk voor de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming, richting Toerisme en Recreatie. Een soort evenementenorganisatie. Hier heb ik allerlei facetten geleerd van het organiseren van projecten. Na mijn studie kwam ik via een uitzendbureau bij een contentmarketingbureau terecht, toen heette dat nog sponsored media. Ik startte hier als redactie-assistent voor een grote retailer (DA drogist) en rolde zo het communicatievak in. Ik ontdekte dat communicatie een heel interessant vak is, waar ik ook mijn organisatietalent goed in kon gebruiken. Na heel wat jaren projectcoördinatie voor zeer diverse klanten (zowel commercieel als goede doelen) stapte ik over naar de redactiekant. Ik kreeg de verantwoordelijkheid voor een online platform van UWV voor hun klanten met een arbeidsbeperking. Hier kwam alles samen wat mij voldoening geeft in mijn werk: zelf content bedenken en maken, organiseren, samenwerken, en mensen raken en helpen met de juiste informatie. Maar bovenal: dit werk deed ertoe. Hierdoor wist ik dat ik het liefste wil werken voor maatschappelijk relevante organisaties. Zo maakte ik na ruim 20 jaar bij commerciële bedrijven de overstap naar de gemeente Den Haag, afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat houdt je opdracht bij de gemeente Den Haag precies in?

Voor Den Haag Werkt ben ik verantwoordelijk voor de externe communicatie. Deze grote afdeling is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente. Mensen uit de bijstand of met een andere afstand tot de arbeidsmarkt krijgen ondersteuning om aan het werk te gaan en te blijven. Via verschillende kanalen communiceren we met werkgevers, opdrachtgevers en samenwerkingspartners, die samen met ons werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. Focus ligt hierbij op social media (LinkedIn en Twitter), een online magazine en de website. Ik ben de spin in het web die kijkt hoe we relevante content zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten, maar ook hoe we deze kunnen gebruiken voor interne communicatie of andere diensten van de gemeente. Voor 2022 zijn we plannen aan het maken om onze communicatiekanalen verder te professionaliseren en uit te breiden.

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

Het is de eerste keer dat ik via een detacheringsbureau werk. Daarom wist ik niet goed wat ik kon verwachten. Behalve wat regelwerk in het begin, is er niet veel contact en werk ik zelfstandig bij de gemeente. Als ik praktische vragen heb, krijg ik altijd snel antwoord. Dit najaar hebben we wel met een aantal Doxa-collega’s, die ook bij de gemeente werken, een training Politiek bestuurlijke sensitiviteit gevolgd. Fijn dat dit fysiek kon. Behalve dat het leerzaam was, was het ook leuk om te horen met welke communicatievraagstukken collega’s van Doxa bezig zijn.

Welke impact heeft corona op je opdracht? Hoe ervaar jij contact met collega’s?

Ik werk nu 8 maanden voor de gemeente en ben pas een paar keer in Den Haag geweest. Verder werk ik vanuit huis. Omdat ik buiten Den Haag woon is dat wel extra jammer, omdat ik daardoor minder de kans heb om de stad beter te leren kennen. Op zich gaat thuiswerken prima, alleen moet je meer plannen om elkaar te spreken. Toevallige ontmoetingen zijn er natuurlijk niet. Ik heb nog niet eerder voor een gemeente gewerkt, daardoor was het af en toe flink zoeken naar de juiste personen en informatie. Ik heb wel het idee dat het door online werken wat langer heeft geduurd voor ik de organisatie enigszins doorhad. Het communicatieteam van Den Haag Werkt spreek ik wekelijks tijdens ons teamoverleg. Het is fijn om bij een team te horen, dan heb je een groep mensen om op terug te vallen. Je voelt je meer verbonden bij de organisatie. We proberen heel af en toe fysiek bij elkaar te komen, bijvoorbeeld met een lunchwandeling. Maar dat zal nu wel weer even duren door alle coronamaatregelen.

"Vraag om een organogram. Ik snapte de organisatie veel beter toen ik het visueel voor me had."

Heb je nog tips voor anderen die op dit moment in een vergelijkbare situatie zitten?

Ik moest enorm wennen aan alle afkortingen binnen de gemeente. Vanaf mijn eerste werkdag heb ik een lijst bijgehouden met de betekenissen. Deze heb ik ook gedeeld met collega’s die na mij begonnen zijn en vul ik nog steeds aan. Verder is het handig om online zoveel mogelijk kennismakingsgesprekken te voeren. Vraag binnen je team met wie je zo snel mogelijk een afspraak moet maken, wie belangrijk is voor jouw werk. En als het kan, plan toch af en toe een fysieke ontmoeting in. Ik dacht dat het niet veel uitmaakte, maar ik merk dat het toch wel verschil maakt of je elkaar live hebt gezien of alleen online.

Tot slot, vraag om een organogram. Ik snapte de organisatie veel beter toen ik het visueel voor me had. Den Haag Werkt is groot, met heel veel teams en waar heel veel gebeurt. Ik hoorde veel namen maar had geen idee waar ik ze kon plaatsen. Nu ik de structuur beter in mijn hoofd heb, snap ik de organisatie beter en kan makkelijker verbanden leggen. Hierdoor weet je sneller wie je waar voor moet hebben. Heel belangrijk in zo’n grote gemeente.

Ben jij ook een communicatieprofessional, en op zoek naar een leuke opdracht? Reageer dan snel op een van onze vacatures, en wie weet sta jij dan binnenkort ook in de rubriek ‘De mensen van Doxa’.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310