Communicatie

De mensen van Doxa: Erwin Sijtsma

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun achtergrond, hun opdracht en hoe de coronacrisis hier impact op heeft. Vandaag een interview met Erwin Sijtsma. Via Doxa werkt Erwin als Kwartiermaker Redactie bij de gemeente Den Haag.

Kun je iets over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Als kind had ik al een brede interesse, zocht ik dingen uit en schreef ik erover. Soms onderwerpen waarvan ik nu denk: nou, nou… oorlog, het milieu, dat soort thema’s. Dan maakte ik er op school een werkstuk over. Later ging ik Maatschappijgeschiedenis studeren, met Media als afstudeervariant, vanwege de combi journalistiek en sociale wetenschappen. Ik had allerlei baantjes, maar zonder echte focus: verslaggever voor een huis-en-huisblad, een radioreportage hier, een column daar.

Tot ik een baan kreeg bij een gerenommeerd instituut, nota bene via het uitzendbureau. De medewerker trok tot haar eigen verbazing een kaartje uit een bak omhoog: ‘Redacteur’, stond erop. Twee jaar later belandde ik op de redactie van een groot managementadviesbureau. Weer een paar jaar later werd ik hoofdredacteur van twee vakbladen bij een uitgeverij. Daar leerde ik ‘hard’ nieuws te maken, met deadlines te werken en te coördineren. Ik maakte de overstap naar een universitair medisch centrum om de digitale nieuwsvoorziening van de grond te trekken. De (semi)overheid met alle belangen en complexiteit kan je demotiveren, maar je kunt er ook veel van opsteken. Dat merk je vooral als je weg bent.

Na 13 jaar deed ik een opleiding tot coach en ging ik aan de slag als senior communicatieadviseur in een kleinere zorginstelling. Daar was het vooral hard hollen en niet te veel nadenken. Toen kwam Doxa voorbij met een leuke opdracht bij de gemeente Den Haag: organiseren, coördineren, redactie, maatschappelijke vraagstukken... Ideale mix. Ik heb letterlijk geen seconde geaarzeld toen ik reageerde.

"Ik zoek graag naar de overlap, de connectie en de kansen, over alle muurtjes heen."

Wat houdt je opdracht bij de gemeente Den Haag precies in?

Ik ben kwartiermaker van een centrale redactie bij de directie Communicatie en Citybranding (dCC). Er is binnen onze directie veel expertise voorhanden, er zijn veel onderwerpen die zich lenen voor mooie content en we hebben ook de nodige kanalen. Wat ontbreekt, is een integrale redactionele aanpak. Veel op gebied van content en redactie is nu versnipperd over diverse personen, teams en afdelingen.

Mijn opdracht is om daar verandering in te brengen, door een redactie op te bouwen die de krachten bundelt, stevig maar ook wendbaar. Dat regel ik niet in mijn eentje: samenwerken is een kernbegrip in de briefing die ik heb gekregen. En dat past wel bij me. Ik zoek graag naar de overlap, de connectie en de kansen, over alle muurtjes heen. Mijn opdracht heeft een strategisch-organisatorische kant, maar tegelijkertijd een operationele kant. Je moet nadenken, maar ook gewoon van start gaan en wijzer worden in de praktijk.

Omdat er heel veel werk ligt dat in elkaar overloopt, ben ik ook coördinator van een team online professionals en daarnaast hoofdredacteur van het intranet. Daardoor ben ik bijvoorbeeld ook betrokken bij de doorontwikkeling van intranet en website. Die diversiteit is een aardige uitdaging.

Ik ben terechtgekomen in een gemeentelijke organisatie die zich voortdurend ontwikkelt. Dat vind ik interessant: je moet soms even meebewegen, maar er komen ook steeds nieuwe mogelijkheden, en hierover meedenken wordt gewaardeerd. Dat vind ik best bijzonder.

Erwin

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

Het is de eerste keer dat ik via een detacheringsbureau ergens aan de slag ben. Maar ik voel weinig verschil. Ik heb vroeger wel eens gedacht: detachering is niets voor mij. Waarschijnlijk omdat ik toen al lange tijd voor dezelfde werkgever werkte, met een vast contract. Dat je daardoor misschien niet zo gauw verder kijkt. Maar uiteindelijk gaat het erom of het goed voelt, of je het idee hebt dat je op de juiste plek zit. Dan maakt de constructie helemaal niets uit. Ik focus me op mijn opdracht en ben eerlijk gezegd ook niet zo bezig met wat hierna komt. In mijn vorige baan zat ik niet op de goede plek en toen was ik dus wel met die vragen bezig. Ik ben ook tevreden met de manier van communiceren met de mensen van Doxa: het is prettig en makkelijk schakelen.

Welke impact heeft Corona op je opdracht? Hoe ervaar jij het contact met collega’s?

Corona is natuurlijk een revolutionair fenomeen voor de maatschappij, maar zeker voor communicatie. Er moet opeens veel meer en ook volledig anders gecommuniceerd worden. Interessant dus, maar niet leuk in sociaal opzicht. Zeker niet als je nieuw bent en de organisatie wilt leren kennen. Gelukkig heb ik een functie waarin ik veelvuldig contact heb met allerlei collega’s, al is het voornamelijk via Teams. Door veel samen te werken, heb je niet zo het gevoel dat je op afstand zit of er alleen voor staat.

Daarnaast vind ik de organisatie best toegankelijk. Ik hoor wel eens dat het stroef verloopt bij gemeenten, maar dat geldt wat mij betreft dan niet voor de omgangscultuur, die vind ik best open. Ook heeft onze directie Communicatie en Citybranding wekelijks een aantal vaste gezamenlijke momenten voor de hele afdeling. Goed om betrokken te blijven en zeker voor nieuwkomers heel nuttig.

"Iedereen heeft iets belangrijks toe te voegen. Zorg dat je daar iets van laat zien."

Heb je nog tips voor anderen die op dit moment in een vergelijkbare situatie zitten?

Het zijn, denk ik, de bekende adviezen: zorg dat je veel mensen spreekt, neem zeker in de beginperiode de tijd om persoonlijk kennis te maken met collega’s. Vraag hoe zij tegen zaken aankijken, wat hen blij maakt en wat niet. Wat ik verhelderend vind, is dat sommige collega’s een heel andere mening kunnen hebben over exact hetzelfde onderwerp. Dan heb je iets interessants te pakken.

In mijn functie vind ik het belangrijk te onderzoeken waar de behoeftes liggen. Flexibel zijn als er na een tijdje opeens een andere koers gevaren moet worden. Niet denken dat je de organisatie even kan veranderen of alle richtlijnen in een dag overboord kan gooien. Maar ook weer geen ontzag hebben, wel het verschil willen maken.

Mijn belangrijkste tip is om jezelf te blijven. Je bent niet voor niets binnengekomen: iedereen heeft iets belangrijks toe te voegen. Zorg dat je daar iets van laat zien.

Ben jij ook een communicatieprofessional, en op zoek naar een leuke opdracht? Reageer dan snel op een van onze vacatures, en wie weet sta jij dan binnenkort ook in de rubriek ‘De mensen van Doxa’.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310