Communicatie

De mensen van Doxa: Judith Touw

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun drijfveren, hun achtergrond en hun opdracht. Deze keer vertelt Judith Touw over haar ervaring. Momenteel werkt Judith via Doxa als communicatieadviseur bij de gemeente Den Haag.

Kun je iets vertellen over jouw communicatieachtergrond?

Al zo’n 22 jaar werk ik in de corporate communicatie. Ik houd van mijn vak, dat zich enorm ontwikkeld heeft. Van reputatiemanagement, arbeidsmarktcommunicatie, interne kennisdeling, employee engagement tot social media care. Interne en externe bedrijfscommunicatie zijn belangrijk voor organisaties.

Als nieuwsgierige communicatieprofessional die van bouwen en verbeteren houdt, ben ik iedere 4 à 5 jaar gewisseld van organisatie en sector. Van groot naar klein, van profit naar non-profit, van internationaal naar regionaal. Zo was ik PR-Manager Spanje en Italië voor de Nederlandse aardappelen- en uiensector, Marketeer Grootzakelijke Klanten bij een bank en Communicatiemanager bij een zorgorganisatie.

Sinds 3 jaar werk ik als freelancer en interimmer. Zo kwam ik in mei dit jaar via Doxa bij de gemeente Den Haag terecht. Heel fijn, want door corona was mijn opdracht voor een internationale reisorganisatie in februari abrupt gestopt. En het bleek niet gemakkelijk om in maart een nieuwe opdracht te vinden.

Wat houdt je opdracht bij de gemeente Den Haag precies in?

Bij de gemeente Den Haag heb ik 4 maanden de strategisch intern communicatieadviseur voor de stafafdelingen HR en IT vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Overigens heten die afdelingen bij de gemeente ‘PenO' en 'Informatiemanagement & Automatisering' en werkte ik voor het Bedrijfsvoeringsexpertisecentrum (BEC). Vanuit de directie Communicatie & Citybranding heb ik mede gezorgd dat de interne communicatie in die periode lekker door bleef lopen en dat medewerkers werden meegenomen in twee grote verandertrajecten.

“Als nieuwsgierige communicatieprofessional die van bouwen en verbeteren houdt, ben ik iedere 4 à 5 jaar gewisseld van organisatie en sector.”

Welke impact heeft Corona op je opdracht?

Het was heel bijzonder om tijdens corona bij een nieuwe organisatie aan de slag te gaan. De coronamaatregelen hebben zowel invloed gehad op mij als op mijn opdracht. De regel bij de gemeente Den Haag in coronatijd is: ‘Je werkt thuis, tenzij het echt nodig is voor de aard van je werk om naar kantoor of je werkgebied te komen’. Ik heb daarom uitsluitend vanuit huis gewerkt. Alle overleggen gingen via Teams, zelfs het sollicitatiegesprek.

Ondanks het werken op afstand voelde ik me na twee weken helemaal onderdeel van het communicatieteam van het BEC. Dat kwam voornamelijk door mijn twee directe communicatiecollega’s met wie we elke werkdag een dagstart deden. Daar bespraken we lopende en komende werkzaken, maar ook hoe het privé ging. Het schept een band als je elkaar bijna iedere dag ziet in de thuissituatie.

Mijn collega’s van Communicatie & Citybranding en het BEC heb ik in die 4 maanden maar 2 keer fysiek ontmoet. Halverwege mijn werkperiode, tijdens een teambijeenkomst in de volkstuin van mijn leidinggevende van het BEC. En op mijn laatste werkdag, tijdens een communicatieborrel waar ook mijn afscheid werd gevierd. Heel leuk, georganiseerd door mijn functioneel leidinggevende in de stadstuin van een Haags café.

Bij mijn opdracht speelde corona een grote rol. Er was een coronacrisiscommunicatieteam en alle medewerkerbijeenkomsten gingen digitaal. Dat had invloed op de organisatie van de interne communicatie en de inzet van middelen. Het viel mij op dat medewerkers via mail, intranet en nieuwsbrieven veel teksten kregen vanuit de interne organisatie. We zijn daarom kritischer geworden op het 'uitstrooien van letters’ over medewerkers en zijn de inzet van digitale bijeenkomsten en beeldmateriaal gaan stimuleren. Verder worden leidinggevenden bij de gemeente Den Haag op allerlei manieren ondersteund bij het leidinggeven op afstand en het betrokken houden van hun thuiswerkende medewerkers.

Hoe bevalt het werken via Doxa?

Het werken via Doxa bevalt goed. De administratie gaat heel soepel en het contact met mijn contactpersonen vind ik prettig.

Heb je nog tips voor anderen die op dit moment in een vergelijkbare situatie zitten?

Jazeker. Probeer een band met je nieuwe collega’s en externe contactpersonen op te bouwen door persoonlijk contact te leggen via telefoon en videobellen. Als het even kan, spreek de eerste maand ook ‘live’ af. Bijvoorbeeld buiten op een terras of in een park. Normaliter gaat er bij bedrijven al heel veel via de mail, maar tijdens het thuiswerken is dat nog meer. Nu je praatjes in de gang, op de werkvloer en in de koffiecorners mist, moet je extra moeite doen om de mensen waarmee je veel samenwerkt te leren kennen. Plan met je (project)teams vaste overlegmomenten met een agenda en gespreksleider als het om de inhoud van het werk gaat. Plan voor ’social talk’ ook momenten in. Laat elkaar bijvoorbeeld je thuiswerkomgeving en huisgenoten zien en organiseer een virtuele borrel met vragenrondje of quiz. Mijn ervaring is dat persoonlijk contact het mailverkeer, werkresultaat, werkrelaties en werkplezier ten goede komt.

Over Judith

Judith Touw (51) woont samen met haar dochter en zoon in het pittoreske Spaarndam, een dorp in de gemeente Haarlem. Ze studeerde Bedrijfscommunicatie en Bedrijfskunde in Nijmegen en Barcelona. Al 22 jaar is zij actief in de corporate communicatie.

Ben jij ook een communicatieprofessional en op zoek naar een communicatie vacature? Reageer dan snel op een van onze vacatures, en wie weet sta jij dan binnenkort ook in de rubriek ‘De mensen van Doxa’.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310