Communicatie

De mensen van Doxa: Colette Mulder

In de rubriek ‘De mensen van Doxa’ laten we de professionals aan het woord die via Doxa aan de slag zijn bij diverse opdrachtgevers. Ze vertellen over hun drijfveren, hun achtergrond en hun opdracht. Deze keer een interview met Colette Mulder. Zij werkt momenteel via Doxa als webredacteur bij de Rechtspraak.

Wat is je achtergrond en hoe ben je precies in het communicatievak terecht gekomen?

Al 20 jaar werk ik in webredactie en contentmanagement, waarvan de laatste 9,5 jaar als zzp’er. Cruciaal voor het opbouwen van deze ervaring waren het moment dat ik besloot eens goed na te denken wat ik nou eigenlijk wilde en de kans die ik kreeg. Ik had op de lastige arbeidsmarkt een paar jaar korte klussen via uitzendbureaus aangegrepen, maar zo wilde ik niet nog jaren doorgaan, ik wilde een vak in.

Ik ben eens goed bij mezelf te rade gegaan en mijn toenmalige vriend had internet en een laptop thuis. Ik belde in op internet en kon via zoekmachine Altavista wat rondneuzen. Steeds vaker zag ik vacatures voor de nog nieuwe functie van webredacteur. Dát leek me wat. Bij mijn vertaalstudie had ik uitgebreid les gehad in Nederlandse spelling, grammatica, stijl en tekstopbouw en het puzzelen met taal voor het web leek iets voor mij. Internet was vast ook dynamisch, een gebied waarin ik zou kunnen blijven leren.

Ik besloot te solliciteren bij een communicatiebureau en ik zou de eerste medewerker van de eigenaresse worden. Of ik teksten van mijn hand kon laten zien. Eh, nee. Het was dus een aardig risico voor haar om me aan te nemen, maar ze gaf me het voordeel van de twijfel. En dat heb je soms net nodig…

Wat houdt je opdracht bij de Rechtspraak precies in?

Team Contentmanagement zocht een senior webredacteur voor het verder optimaliseren van rechtspraak.nl en het starten met online storytelling. Mijn hart maakte een sprongetje, want ik had in coronatijd zoveel energie gekregen van het maken van verhalen voor op mijn site diepinjehart.nl!

De eerste verhalen voor rechtspraak.nl schreef ik over mensen die uitzoeken of bewind geschikt is voor zichzelf of een familielid en de emoties die zij ervaren. De verhalen hebben we ingepast in de online informatie over bewind, die we hebben ingericht met als uitgangspunt de klantreis. Die van mensen die zich oriënteren op bewind, mensen die bewind willen aanvragen en bewindvoerders. Deze nieuwe indeling is op 23 september live gegaan. Neem een kijkje!

Daarnaast werk ik momenteel bijvoorbeeld aan het optimaliseren van het onderwerp omgevingsvergunning op basis van input van het Rechtspraak Servicecentrum, onze SEO- en data-analisten en ook eigen research en inzicht.

"Het voelt relevant om zo helder en aansprekend mogelijk complexe informatie over juridische procedures over te brengen."

Hoe bevalt het werken via Doxa je? Heb je eerder gewerkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau?

Ik heb vaker opdrachten gedaan via bemiddelingsbureaus, want ik werk veel voor organisaties in de sectoren overheid, zorg en onderwijs, die vaak alleen via die weg mensen mogen inhuren, niet rechtstreeks. Met Doxa werk ik voor het eerst. Een paar dagen na het gesprek bij de Rechtspraak kon ik er starten, wat betekende dat Doxa snel alle documenten in orde moest maken. Dat verliep soepel en zo gaat ook de afhandeling van mijn maandelijkse urenoverzichten en facturen. Ook hebben we na de eerste paar weken even contact gehad over mijn ervaring met de opdracht. Het werken via Doxa bevalt dus prima.

Bij de Rechtspraak voel ik me als een vis in het water. In 2016/2017 heb ik al eens 9 maanden in dit team gewerkt en dat beviel erg goed. Daarna heb ik ook opdrachten gedaan bij de Raad voor de rechtspraak, de rechtbank Den Haag en SSR, het studiecentrum van de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Het vakgebied van de rechtspraak vind ik interessant, omdat het de hele maatschappij raakt. Het voelt relevant om zo helder en aansprekend mogelijk complexe informatie over juridische procedures over te brengen. Rechtvaardigheid staat hoog in het vaandel bij mijzelf en rechters (en ook officieren van justitie) ervaar ik als prettige, open mensen. Dat ze dit zijn is ook wel logisch, want het is puur mensenwerk wat zij doen. Ze kijken voor het doen van een uitspraak zowel naar juridische grondslagen als naar persoonlijke omstandigheden. Ze zijn erg talige mensen en leren ook hoe ze goed kunnen omgaan met emoties van mensen in de rechtszaal.

Welke impact heeft corona op je opdracht? Hoe ervaar jij het contact met collega’s?

Op kantoor mag een heel beperkt aantal mensen aan het werk zijn, net als mijn collega’s werk ik dus vrijwel alleen vanuit huis. Dat vind ik vanwege de stilte heerlijk voor het denkwerk en het schrijven. Ook scheelt het veel reistijd en houd ik mede daardoor meer energie over.

Daar zeg ik wel bij dat ik al bekend was met het team en de organisatie, want inwerken is echt moeilijker online. Ook kunnen we niet even bij elkaar langslopen om wat te vragen of te laten zien op een scherm. We ervaren ook minder gezelligheid. Tegelijk geeft het ook rust dat we langer achtereen kunnen werken zonder gestoord te worden en we kunnen elkaar via Skype chatten en videobellen. We zien elkaar op die manier dagelijks bij de stand-up, alleen is die nu zittend J. Voor het scrummen werken we met een online overzicht van alle epics en stories, dat gaat prima. En met schermdelen konden we de in ontwikkeling zijnde zaken voor het bewindproject bespreken. Ook de retro (het terugblikken op de sprint van de afgelopen twee weken, we werken volgens scrum) doen we meestal online, eens in de paar weken komen we er een keertje voor naar kantoor in Utrecht. Dat geeft bijna iedereen veel energie, het is toch echt anders om fysiek bij elkaar te zijn in een overleg en met de lunch. De gezelligheid motiveert ook weer het heel hardwerkende team. Daarom is er ook voor wie wel en kan een dagelijkse theepauze met videobellen.

Heb je nog tips voor anderen die op dit moment in een vergelijkbare situatie zitten?

Naast de gebruikelijke tips, zoals zorgen voor een goede werkplek en ergonomische muis en toetsenbord, vond ik het werken met een netwerkkabel van de router naar mijn laptop een uitkomst. Het vastlopen van beeld of geluid bij het videobellen met een grote groep collega’s was toen voorbij.

En het is goed om af en toe even een korte pauze in te lassen, ik ben zelf snel geneigd maar continu door te werken. Soms krijg ik ineens een heldere ingeving als ik van mijn beeldscherm wegga en even naar de bakker loop.

Over Colette

Colette Mulder (47) woont in Haarlem en is al 20 jaar actief in webredactie en contentmanagement. De afgelopen 9,5 jaar werkt zij als zzp’er. Ze heeft gestudeerd voor Tolk/vertaler Frans en Russisch in Maastricht en volgde de post-hbo studie Cultuur en communicatie aan de VU en UvA.

Ben jij ook een communicatieprofessional, en op zoek naar een leuke opdracht? Reageer dan snel op een van onze vacatures, en wie weet sta jij dan binnenkort ook in de rubriek ‘De mensen van Doxa’.

Het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Contact

Stel gerust een vraag aan ons via info@doxa.nl

Of kom langs op ons kantoor

DOXA Kantoor Den Haag
Prinses Beatrixlaan 5
2595 AK Den Haag
070-3626339 (Communicatie)
070-2195680 (HRM)

DOXA Kantoor Tilburg
Burg. Stekelenburgplein 199, Unit 4.1
5041 SC Tilburg
013-5187310